Relevantie: Zorg dat je boodschap inspeelt op wat jouw doelgroep echt belangrijk vindt. Stel jezelf steeds de vraag: waarom zou dit hen interesseren, wat hebben zij eraan?
Outside in: Schrijf de boodschap vanuit het perspectief van de (potentiële) klant, in hun eigen taal. Laat zien dat je hun business, behoeften en wensen begrijpt.
Actiegericht: Eindig met een duidelijke en haalbare call-to-action. Wat wil je dat de ontvanger doet na het lezen van je boodschap en is dat een logische volgende stap?
Differentiërend: Een sterke boodschap blijft hangen. Voeg voldoende onderscheidende elementen toe, een originele invalshoek, een opvallende formulering, of een verrassend inzicht.
Trust: Vertrouwen is de sleutel tot een volgende stap. Denk bewust na over wat vertrouwen opbouwt bij jouw doelgroep: transparantie, facts & figures, gemeenschappelijke connecties of interesses, of iets anders?
Draai zinnen om die beginnen met ‘wij’ of ‘ik’:
In plaats van “Wij zijn opgericht in 2000…” schrijf je “Dankzij onze inzichten van de laatste 25 jaar kan jij…”.
Zoek naar specifieke aanknopingspunten voor de klant:
Laat zien dat je écht in hun wereld zit: verwijs naar een recent project, een actuele sectortrend, of hun eigen woorden. Gebruik woorden, termen of metaforen die ze zelf gebruiken (bv. van hun website of LinkedIn-profiel). Zo toon je begrip en betrokkenheid.
Vermijd generieke taal:
Gebruik geen standaardzinnen of clichés, schrijf iets onverwacht en authentiek. Neem nooit klakkeloos over wat ChatGPT je voorstelt en challenge ChatGPT voldoende als je het gevoel hebt dat er clichés naar voren worden geschoven.
Formuleer nooit een open vraag als call to action:
Als je bijvoorbeeld naar een afspraak vraagt, doe dan altijd een aantal concrete datumvoorstellen in plaats van te schrijven ‘wanneer past het voor jou’.
Gebruik een call to action die een emotionele snaar raakt of op de knop van ‘schaarste’ duwt:
Mensen kopen van mensen en iets dat gewild is door verschillende partijen, of iets dat we dreigen te verliezen, lijkt waardevoller. Ook tijdsdruk kan een vorm van schaarste zijn.
Transparantie is key:
Open en eerlijke informatie wekt vertrouwen op. Benoem bijvoorbeeld bewust een aantal beperkingen of nadelen.
Pas je vertrouwenstrategie aan op je doelgroep:
Denk goed na over wat specifiek het vertrouwen van jouw prospect of klant kan versterken. Voor de ene persoon zijn dat data, feiten en referenties, terwijl andere mensen meer gevoelig zijn voor emotionele factoren, zoals gedeelde interesses of een gemeenschappelijk netwerk.
Laat tijd tussen schrijven en verzenden:
Neem afstand van je tekst om helderder te zien. Vaak ontdek je later wat beter kan of scherper moet.
Experimenteer en doe A/B/C-testings:
Experimenteer met onderwerpregels, openingszinnen of call to actions. Gemiddeld is maar één op zeven boodschappen een winnaar.
Gebruik sociale bewijskracht subtiel, strategisch en voldoende concreet:
Laat zien dat anderen je al vertrouwen, maar zonder het op te dringen of in te generieke termen te spreken, want dan wordt het minder geloofwaardig.
Zorg dat de call-to-action logisch en voldoende laagdrempelig is:
Niet elke boodschap hoeft direct tot een meeting te leiden. Soms is een zachtere call to action effectiever.
Gebruik visuele structuur bij langere boodschappen:
Gebruik witruimte, bullets of vetgedrukte woorden om je tekst scanbaar te maken. Zeker bij e-mails of LinkedIn-berichten helpt dit enorm.
Toets of je boodschap écht binnenkomt bij je doelgroep:
Zelfs als je denkt dat je boodschap goed zit: check het. Vraag expliciet aan klanten, collega’s of mensen uit je doelgroep of de boodschap hen raakt, triggert en duidelijk is. Dit voorkomt dat je blijft hangen in aannames en helpt je continu bijsturen op wat écht werkt.
Gebruik ROADT om je berichten scherp, relevant en onweerstaanbaar te maken en het vertrouwen te versterken. Het is de sleutel om te overtuigen in sales.