Wie verwacht dat Clay te vergelijken is met prospecting tools zoals Apollo, Lusha en Cognism zal meteen verrast worden. Op het eerste scherm is er niet veel te bespeuren, behalve dan de uitnodiging om een eerste tabel te maken.
Deze tabellen vormen de kern van alles wat zich binnen de tool afspeelt. Ze dienen als fundament voor het opzetten van workflows en het verrijken van data. Het startpunt van zo’n tabel kan een zelf geïmporteerde lijst zijn (van personen, bedrijven opportuniteiten,…), een connectie met jouw CRM of een eigen samengestelde lijst via de prospectietool van Clay.
Wat mij persoonlijk het eerste opviel, is de visuele presentatie van de tabellen. Deze heeft meer weg van Airtable of Excel. Fijn voor data-analisten als mezelf, misschien wat lastiger voor de doorsnee sales professional.
Na het openen van de tabel komt in de rechterbovenhoek de bread and butter van Clay tevoorschijn in de vorm van een lichtblauwe knop met de tekst Add Enrichment. Dit is waar Clay echt tot leven komt. Gebruikers kunnen met één klik databronnen integreren en tabellen verrijken met een waaier aan mogelijkheden.

Combinatie van databronnen
Eén van de grootste troeven van Clay is de combinatie van meerdere databronnen. In de stijl van Zapier, Make en n8n laat Clay je connecteren met een lijst van 100+ databronnen om informatie toe te voegen aan je starttabel. Zo kan je via Clay bijvoorbeeld zoeken naar de Tech Stack van prospecten of het emailadres en gsm-nummer van bepaalde contactpersonen. Naast de klassieke gegevensbronnen biedt Clay ook toegang tot alternatieve databronnen zoals Google Maps of websiteverkeer. Clay geeft heel wat flexibiliteit om creatief te zijn in je prospectiestrategie.
Watervalsyteem
Een andere troef van Clay (die weliswaar ook elders begint op te duiken) is de waterfall enrichment. Klassieke online prospectietools (bijvoorbeeld Lusha of Apollo) bieden slechts toegang tot hun eigen (op LinkedIn gebaseerde) database met (contact)gegevens, wat beperkingen heeft op vlak van kwaliteit en volledigheid.
Clay daarentegen stelt gebruikers in staat om verschillende databronnen in een hiërarchische volgorde te plaatsen. Als één bron geen gegevens oplevert, schakelt Clay automatisch door naar de volgende. Hierdoor neemt de kans op volledige en accurate data aanzienlijk toe.

Claygents
Naast de klassieke dataverrijkingen biedt Clay ook de mogelijkheid aan om AI in te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld een gepersonaliseerde e-mail samenstellen op basis van de werkervaring van een contact of de website van een bedrijf. Je moet je dit inbeelden als een ChatGPT prompt die wordt ingegeven met een aantal zelfgekozen parameters en toegepast wordt op elke rij van de tabel. Dit is een veelgebruikte techniek door sales engineers die Clay gebruiken voor automatische cold email campagnes (met al zijn pro’s en contra’s).
Eén van de nieuwere AI-features zijn de Agents, hier genaamd Claygents. Deze Agents kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het bepalen van het Ideal Customer Type, het genereren van gepersonaliseerde e-mailtemplates en het vinden van recent negatief nieuws over een bepaald bedrijf.
Met momenteel nog wisselvallige resultaten zet Clay hier volop in op het efficiënter maken van workflows die sales teams helpen om zich richten op de meest waardevolle prospects.
Creativiteit
Hoewel de bovengenoemde features van Clay indrukwekkend zijn, ligt de kracht van Clay niet alleen in de databronnen en mogelijkheid tot automatisering, maar ook in de creatieve toepassingen die gebruikers ermee kunnen bedenken.
Door de combinatie van AI, workflows en databronnen kunnen gebruikers unieke en innovatieve manieren bedenken om hun prospectielijsten op te stellen of hun klanten te benaderen. Zo kan een salesteam bijvoorbeeld een workflow opzetten om een bedrijfsprofiel samen te stellen als voorbereiding op een meeting.
Daarnaast is er een hele collectie aan Claybooks te vinden op de website van Clay die kunnen fungeren als inspiratie:
- Clean up parent company data in your CRM with HG Insights
- Enrich Sales Navigator lists with work emails and phone numbers
- Automate LinkedIn connection request messages referencing past posts
- Automate screenshots of unlimited website pages
- Get Amazon links to new hire’s favorite snacks
- Find promo codes for popular retailers and save money at checkout
Lof voor Clay wordt tot diep in de krochten van LinkedIn gezongen, en het grootste compliment dat ik Clay kan geven, is misschien wel hun zorgvuldige marketingstrategie. Een belangrijke factor achter de lofzang over Clay is hun Partner Program. Clay stimuleert partners om content over de tool te delen, waarbij ze een commissie verdienen op elke nieuwe gebruiker die zich via hen aanmeldt. Dit resulteert in een constante stroom van enthousiaste posts en succesverhalen, waardoor de tool nog meer momentum krijgt in sales- en marketingkringen. Dit is waarom je over Clay zelden advertenties ziet, maar de tool wel continu ziet terugkomen op LinkedIn en Youtube.
Echter is het belangrijk om ook de keerzijde te bekijken. Zoals bij elk product zijn er nadelen die afhankelijk van je behoeften en ervaring een dealbreaker kunnen zijn. Hieronder licht ik er enkele van toe.
Hoge leercurve
Clay kan gezien worden als de Lego van de Saleswereld, waarbij gebruikers de bouwstenen zelf kunnen kiezen en samenstellen om unieke en gepersonaliseerde workflows te creëren. Net zoals met Lego kan je klein beginnen met eenvoudige verrijkingen en vervolgens steeds complexere structuren bouwen door middel van databronnen, AI-gestuurde analyses en automatiseringen. Dit betekent ook dat er een hoge leercurve is; net als bij Lego heb je kennis en ervaring nodig om echt geavanceerde structuren te bouwen. Voor minder tech-vaardige gebruikers kan de vrijheid en complexiteit overweldigend zijn, waardoor het lastiger wordt om snel resultaat te boeken zonder eerst tijd te investeren in het leren van de tool.
Te breed inzetbaar
Het open design en de flexibiliteit van Clay kunnen ook een nadeel zijn. De vraag is: heb je echt een tool nodig die honderd verschillende dingen kan, of volstaat een meer gespecialiseerde oplossing?
De realiteit is dat de meeste salesteams voldoende hebben aan een prospectietool om e-mailadressen of telefoonnummers te vinden. In vele gevallen is de winst aan efficiëntie door het gebruik van Clay verwaarloosbaar of ook mogelijk met andere tools als Zapier of Airtable.
Voor specifieke doeleinden blijft de kwaliteit van single-purpose tools ongeëvenaard. Hoewel Clay deze functionaliteiten aanbiedt, zijn ze vaak duurder en minder efficiënt dan gespecialiseerde alternatieven. Hierdoor kan de veelzijdigheid van Clay voor gebruikers die op zoek zijn naar direct inzetbare oplossingen eerder een nadeel zijn dan een voordeel.
Duur
Clay werkt, zoals vele tools, met een creditsysteem. Per maand ontvang je een vast aantal credits voor verrijkingen, AI-functies en andere automatiseringen. Op een aantal uitzonderingen zoals connecties met CRM’s en databases na, vereist vrijwel elke verrijking of automatisering credits. Bovendien kunnen de kosten per verrijking variëren afhankelijk van de bron van de gevonden gegevens binnen een waterfall enrichment, waarbij sommige databronnen duurder zijn dan andere. Hierdoor kan een workflow aanvankelijk goedkoop lijken, maar door het toevoegen van meerdere verrijkingen lopen de kosten snel op. Dit maakt het lastig om vooraf in te schatten hoeveel je daadwerkelijk zult uitgeven, vooral voor gebruikers die nog niet gewend zijn aan het prijsmodel van Clay.
Met een instapprijs van ~€143 per gebruiker per maand is Clay voor velen een stevige investering. Vooral voor sales teams die zich focussen op een beperkt aantal leads zijn er heel wat goedkopere alternatieven. De kosten voor externe databronnen kunnen bij Clay soms ook meer dan drie keer zo duur zijn dan wanneer je rechtstreeks bij de bron zou inkopen. Tot slot zijn sommige databronnen en connectors alleen beschikbaar bij de duurste abonnementsformule van €770 per maand.
Pas op voor de ongeleide projectielen in je salesorganisatie
Het staat buiten kijf dat een tool als Clay enorm helpt om snelheid te maken en waardevolle inzichten te verkrijgen. Wanneer kritische, analytische salesprofessionals met voldoende business inzicht ermee aan de slag gaan, zijn de mogelijkheden indrukwekkend. Maar net zo groot als de kansen, zijn ook de risico’s van een ondoordachte inzet. Niemand wil in het rijtje belanden van bedrijven die de verkeerde prospecten benaderen met een misplaatste boodschap. Waar dit vroeger slechts een handvol prospects trof, kunnen onzorgvuldig gebruikte tools als Clay tegenwoordig een hele markt verbranden.
Clay is een ongelooflijk krachtige tool voor salesteams die hoge volumes verwerken, meerdere databronnen willen combineren én de kritische ingesteldheid hebben om dit kwalitatief te doen.
Hierbij is het vooral nuttig als:
- Je grote prospectielijsten wilt verrijken en AI-gestuurd wilt segmenteren.
- Je ideale klant een hoge complexiteit van parameters bevat.
- Je flexibiliteit in databronnen nodig hebt en niet wilt vastzitten aan één provider.
- Je complexe sales workflows wilt automatiseren en integreren met andere tools zoals Airtable of Zapier.
- Je team de tijd en kennis heeft om workflows in te richten en te onderhouden.
In deze situaties zijn er volgens ons betere alternatieven:
- Je op een beperkt of stabiel aantal prospecten focust en slechts af en toe data moet verrijken.
- Je ideale klant erg rechtlijnig is.
- Je weinig tijd hebt om te experimenteren en snel resultaten wilt.
- Je enkel contactgegevens en geen geavanceerde workflows nodig hebt.
- Je team onvoldoende business inzicht heeft om Clay slim te gebruiken.